Go Go Granola

Zašto jesti granolu? Kako prepoznati koji je vaš recept?
zašto jesti granolu

Zašto jesti granolu? 5 razloga koji će vas dodatno motivirati!

Zašto jesti granolu najčešće je pitanje koje dobivamo u svakodnevnoj razmjeni mišljenja.

Podsjetimo, granola se često pravi od pahuljica žitarica (cjelovitih), orašastih plodova, raznih sjemenki, sušenoga voća i okusa, koji su svi izvori hranjivih tvari: vlakana, esencijalnih aminokiselina, drugih proteina te minerala i vitamina.

Granola može biti dobar izbor za doručak ili užinu jer pruža energijski poticaj uslijed optimalne koordinacije ugljikohidrata, proteina i “zdravih” masti. Praktična je jer se može jesti kao samostalni obrok ili užina ili se može dodati raznim jelima. Granola je i prilagodljiva te ju mogu jesti i oboljeli, a recepture se lako mogu prilagoditi propisanim izmjenama u njihovoj prehrani.

Iako granola može biti zdrava i vrlo praktična hrana, smatramo važnim odabrati recept ili robnu marku s žitaricama cjelovitoga zrna, prirodnim neslanim sastojcima i jesti ju u umjerenim količinama kao dio uravnotežene prehrane.

Uz želju da se zainteresiranima objasne konkretni razlozi uvrštavanja granole u prehranu, primili smo i mnoga povezana pitanja poput:

Koliko dugo traje priprema granole?

Što ako jedemo granolu svaki dan?

Je li granola bolja od žitnih kaša?

Kako granola utječe na probavu?

Na koji način granola općenito pozitivno utječe na organizam?

Je li granola dobra za mršavljenje?

Smije li se granola doručkovati baš svaki dan?

Zašto je granola popularna kao doručak?

Je li granola kupljena u trgovini zdrava?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih granola može biti dobar izbor za doručak ili užinu. U ovome tekstu donosimo neke od opće poznatih dobitaka za vas i vaš organizam. Bez obzira na to koji je vaš krajnji cilj, svih pet elemenata dovoljan su razlog da ozbiljno razmislite o kupovini granola. Ili da ih sami napravite u svojoj kuhinji.

Hranjivi sastojci

Granola se često pravi od pahuljica žitarica (cjelovitih), orašastih plodova, raznih sjemenki, sušenoga voća i okusa, koji su svi izvori hranjivih tvari poput vlakana, esencijalnih aminokiselina, drugih proteina te minerala i vitamina.

Energetski poticaj

Umreženost ugljikohidrata, proteina i zdravih masti u granoli s vašim uobičajenim prehrambenim navikama može pružiti dugotrajan energetski poticaj.

Praktičnost

Granolu ne morate čuvati samo u kuhinji i niste ovisni o hladnjaku. Lako ju je pripremiti za užinu na putu ili na vašem radnom mjestu.

Raznovrsnost

Granola se može jesti kao samostalni obrok ili užinu ili se može dodati raznim jelima. Od nje možete praviti biskvite, kolače i druge slastice.

Prilagodljivost

Granola je hrana koju mogu jesti i oboljeli. Naravno, recepture lako možete prilagoditi propisanim izmjenama u prehrani oboljelih.

Zašto jesti Go Go granolu?

Svaki recept granole za nas je prava malena pustolovina. Iako se ne bi reklo, nije lako osmisliti kvalitetnu domaću granolu. Učinkovitu, dosljednu i obavezno – ukusnu.  

Kakva je to učinkovita granola?

Velika je prednost što bilo koji objavljeni recept granole možete prilagoditi svojim osobnim potrebama i ukusu. No, kako si ga prilagoditi? S kojim namirnicama? U koje ih omjere postaviti? Kakav učinak na zdravlje očekujemo? Tako razmišljaju granolašice i granolaši koji žele jesti učinkovitu granolu. Ostali trpaju sve i svašta. „Igraju se“, kako na internetu preporuča većina tekstova o granolama.

Kakva je to dosljedna granola?

Ono što oduševljava je činjenica da je domaća granola dugoga roka trajanja. Dodali bismo, ako je pravilno osušena i napravljena od probranih namirnica.

Da, osušena. Ne pečena. Iz našega iskustva možemo potvrditi kako domaće granole imaju sasvim drugačiji okus ako se polagano suše, umjesto da se, kako se opetovano ponavlja u tekstovima na internetu, brzo peku u rasponu od 140 do 180 stupnjeva Celzijevih.

Najteže od svega je postići da uvijek dobijemo istu granolu. Matematički zapisan recept granole u tome nam neće pomoći. To je ipak do odabira namirnica. Izvodeći različite eksperimente i čitajući znanstvene radove, uvjerili smo se koliko je važno uvijek koristiti namirnice iste sorte, istih bioloških svojstava, uzgojene na istom tlu i sl.

Učinkovitost, dosljednost, ukusnost. To su mjerila kvalitetne domaće granole. Barem za nas.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)