Opis
Recept dvije granole sa suhim jabukama i cejlonskim cimetom.
Recepte granola sa suhim jabukama i cimetom najviše smo istraživali u hladnim jesenskim danima. To je navika od djetinjstva.
Kao djeca, nismo jeli granole sa suhim jabukama kakve ih danas jedemo. U našim se domovima jabuke nisu ni stigle osušiti.
Bile su iz našega voćnjaka, dozrele i friško su otpadale sa grana, a mi smo ih kupili s trave i slagali u izvrnute donje dijelove jesenskih jakni. Dok bi došli do kuće, nešto bi pojeli, a nešto jabuka bi bacali jedni na druge.
Roditelji nisu vrištali da se jabuke operu prije jela. Ako i danas vrište naveliko, uzalud vrište. Kemikalije u kori jabuke neće oprati niti jedna vodovodna voda na svijetu.
To sam naučio na studiju prehrambene tehnologije. Onom pravom studiju gdje 5 godina slušaš različite kolegije, ideš na laboratorijske vježbe, polažeš ispite i diplomiraš. Ne na „tutorial“ studiju s interneta.
A naučio sam još, ovdje vrijedno spomena, da se svježe jabuke suše s razlogom.
Razlog je uvijek isti: konzervirati ga i koncentrirati biološki aktivne tvari koje pozitivno utječu na naše zdravlje.
Nakon suhih jabuka, koje nabavljamo u Andrijaševcima kod Vinkovaca, u recepturu granole Fiesta uvrstili smo suhe smokve. Dobili smo savršen spoj Slavonije i Dalmacije.
I tako smo odali počast starosjediocima Ernestinova koji su ovamo došli iz dalmatinskih zagora.
Granola sa suhim jabukama i cejlonskim cimetom
Ovaj jednostavan recept klasične granole preporuča se svima koji traže naglašeno vlaknasti obrok. Naravno, svaku predloženu namirnicu možete zamijeniti s nekom drugom, vama dražom.
Koji cimet odabrati? Kako je poznato, „obični“ cimet i cejlonski cimet dvije su mogućnosti koje granolama daju sasvim drugačiji okus.
„Obični“ cimet tamnije je boje, intenzivnijega okusa i potrebna ga je manja količina u odnosu na cejlonski koji je svjetliji i manje intenzivan.
Savjet je ne dodavati previše cimeta, iako primjećujemo kako su neki recepti na internetu vrlo izdašni kad je riječ o tome. Naime, cimet je odličan kao začin zbog kumarina, aktivnog spoja iz cimeta, ali u većim količinama kumarin djeluje kontraproduktivno na zdravlje.
Sličan je slučaj i sa orašastim voćem kojega zbog amigdalina nije dobro previše dodavati u recepturu granole.
Nakon pečenja/sušenja u pećnici, dobit ćete zlatnožutu granolu s narančasto-crvenkastim nijansama cimeta.
Namirnice i postotci:
Zobene pahuljice 50%
Lješnjak 5%
Badem 5%
Lan 17%
Med 10%
Suha jabuka 10%
Cejlonski cimet 3%
Granolu poslužite s mlijekom. Odgovaraju sve vrste mlijeka. Možete narezati pokoju krišku svježe jabuke.
Granola sa suhim jabukama, suhim smokvama i cejlonskim cimetom
Što ako u prethodni recept dodate smokve?
Izaberemo li svježe ubrane smokve to bi bio pun pogodak. Sok iz zrele smokve dodatno će naglasiti crvenkastu boju granole. Moći ćete koristiti manje meda ili sirupa jer je sok svježe smokve ljepljiv.
Ako niste u mogućnosti doći do svježih smokvi, dostajat će i one suhe. Granola će biti malo manje intenzivna mirisa, ali čim otvorite vrata pećnice pri kraju pečenja/sušenja miris smokve svejedno će vam ući u nosnice.
Namirnice i postotci:
Zobene pahuljice 50%
Lješnjak 5%
Badem 5%
Lan 8%
Med 10%
Suha jabuka 10%
Suha smokva 10%
Cejlonski cimet 2%
Granolu poslužite s mlijekom po vlastitom odabiru.
…
Osnovni recept granole sa suhim jabukama i cimetom, kao i njegova inačica sa dodanim suhim smokvama, su doručak zanimljiv aktivnim i rekreativnim sportašicama i sportašima.
Recenzije
Još nema recenzija.