Granola bez šećera ili kako tražiti nemoguće od svojeg doručka?
Granola bez šećera kao doručak bez šećera često se nalazi visoko na našoj listi prioriteta.
Međutim, kad je riječ o doručku bez šećera (i hrani bez šećera) neke činjenice ipak treba najprije znati:
- Šećeri se nalaze u svakoj hrani!
- Šećeri nisu naš neprijatelj!
- Treba razlikovati šećere i dodane šećere!
- Na kraju, svi su šećeri rafinirani!
Šećeri se nalaze u baš svakoj hrani
Iako neki tvrde suprotno, hrana bez šećera ne postoji.
U svakoj hrani, bez obzira na njeno podrijetlo (biljno ili životinjsko), šećeri i ostali ugljikohidrati su temeljni elementi koji po konzumaciji moraju teći našim krvotokom.
Neka hrana veći je izvor šećera, a neka manji. Međutim, svaka hrana ima šećere i to je činjenica koju moramo poznavati, svidjelo se to nama ili ne.
Tako je i sa granolama.
Granola bez šećera jednostavno ne postoji.
Ovisno o sastojcima, granola može imati manje ili više šećera, ali to je prehrambeni proizvod kojega nikada, ali nikada nećemo doručkovati u onoj reklamiranoj, tzv. „sugar free“ inačici.
Šećeri u umjerenim količinama prijatelji su našega zdravlja
Kako bi se nesmetano i savršeno odvijali, deseci procesa u našem metabolizmu trebaju šećere (i druge ugljikohidrate).
Na svako pretjerivanje u hrani bogatoj šećerima, tijelo odgovara izlučivanjem ili odlaganjem suvišnih ugljikohidrata u tkiva.
Ako tijelu uskraćujemo šećere iz hrane, tijelo opet reagira.
Najprije laganim simptomima poput bezvoljnosti, pospanosti, mučnine, slabosti i sl., a nakon toga i ozbiljnijim poremećajima u radu srca, bubrega, jetre, hormonskog sustava, gubitka gustoće kostiju i sl.
Otvara se velika lepeza zdravstvenih problema samo zato što ne poznajemo i priznajemo činjenicu da su šećeri i ugljikohidrati u umjerenim količinama saveznik našega zdravlja.
Pitajte oboljele od dijabetesa, pogotovo one koji svaki gram ugljikohidrata moraju preračunavati tijekom planiranja i pripreme obroka.
Postoje šećeri u granolama i dodani šećeri u granolama
Dakle, svaki sastojak granole ima šećere – neki više, neki manje.
Moguća pitanja nastaju kada na scenu stupe tzv. dodani šećeri.
To su najčešće dodaci u granolama koji nerijetko imaju svoju nutritivnu svrhu. Najčešće se dodaju kao jeftinija zamjena konkretnim žitaricama, za poboljšanje tehnoloških karakteristika prilikom proizvodnje, kao poboljšivači okusa, za ostvarivanje dugog roka trajanja i sl.
Naravno, na razini EU postoji i službeni popis dodanih šećera u prehrambenim proizvodima.
Ako dodatak prehrambenom proizvodu nije na tom popisu, iako je ugljikohidrat/šećer, može se naći kao sastojak proizvoda iako na ambalaži proizvoda stoji navod „bez dodanog šećera“.
Prije ili kasnije, svi se šećeri rafiniraju
Svi šećeri na svoj su način rafinirani. Odreći se rafiniranih šećera u prehrani isto je kao odreći se zraka kojega udišemo. Opet, ključ je u umjerenosti.
U neumjerenim količinama rafinirani šećeri doista ugrožavaju ljudsko zdravlje.
Kako se to obično shvaća, rafinirani šećeri su bijeli ili smeđi šećer dobiveni industrijskom preradom šećerne repe ili šećerne trske kroz niz tehnoloških operacija guljenja, rezanja, ekstrakcije i dr. industrijskih procesa.
Rafiniranje šećera nastavlja se u našem probavnom sustavu.
Od usne šupljine da završetka probavnog trakta istovremeno se odvijaju deseci kemijskih reakcija, što spontanim, što enzimskih, u kojima se složeni šećeri rastavljaju na svoje osnovne gradivne jedinice.
Taj izraz „rafinirano“ ne znači „štetno“. To je izraz koji obuhvaća proces u kojem iz prikladnih plodova zemlje u naš krvotok ulaze glukoza i drugi ugljikohidrati neophodni za funkcioniranje našega organizma.
+++
Je li tipična Go Go granola bez šećera ili je to granola bez dodanih šećera?
Go Go granole nisu bez šećera, ali su bez dodanih šećera jer se prilikom izrade koriste samo prirodni sastojci sa svojim prirodnim šećerima.
Ništa s onoga popisa dodanih šećera ne nalazi se u našim recepturama.