Go Go Granola

Božićni i blagdanski kolači od granole
blagdanski kolači od granole

Naši blagdanski kolači od granole

Blagdanski kolači, posebno božićni, nekako su uvijek predmet rasprava. Barem u našem domu.

Ispod istoga krova žive tri generacije, a svaka od djetinjstva ima svoje omiljene božićne kolače i slastice.

Naša baka ne može zamisliti Božić bez šapa, kokos-kiflica, oblatni i medenjaka. Roditeljima su najbolji kremasti kolači. Mi najmlađi imamo svoj redoslijed: prvo kremasti pa kad tih ponestane, dobri su i suhi. Naravno, po receptima iz starih bilježnica u koje su se kemijskom olovkom zapisivali „tajni sastojci“ zbog kojih je kolač bio tako ukusan i potpuno drukčiji od susjedovih, a zapisi su se prenosili sa generacije na generaciju.

Naša djeca već su druga priča.

Blagdanski kolači i visoki standardi

Tko je od nas u njihovoj dobi za rođendan ili Božić dobio tortu u obliku omiljenoga lika iz crtića? Mogli smo, ako je ikako bilo moguće, birati hoće li biti od vanilije ili čokolade. Nije bilo gotovih smjesa za biskvit i gotovih krema. Sve se radilo doma i nikome nije padalo na pamet svečane događaje u obitelji proslaviti kolačima iz trgovine. Mnoge je jednostavno bilo sramota poslužiti kolače i torte koje nisu sami napravili.

No doživjeli smo da ovo vrijeme u svemu diže standarde pa zašto bi blagdanski kolači bili iznimka? Odjednom su najbolji božićni kolači postali predmet pokazivanja pred drugima i dokaz kako, oni koji ih izrađuju idu ukorak s vremenom. Oni „tajni sastojci“ i recepti za božićne kolače naših baka više ne čine razliku u kvaliteti i okusu, već su tu dužnost preuzeli kuhari s malih ekrana i njihove čarolije iz kuharica koje će se, dakako, dobro prodavati.

Neka ostane zapisano, nitko nema ništa protiv podizanja standarda u izradi kolača, niti otkrivanja novih vrsta namirnica, niti kuhara s malih ekrana, niti kupnje kolača u trgovini. Govorimo ovdje o pritisku na naše domaćice da se pokore željama suvremenoga poimanja izrade kolača i slastica, dok istodobno osjećaju i osjećamo s njima žal za okusima naše mladosti iz bilježnica starih recepata koje smo bacili u smeće.

Blagdanske i prigodne slastice od granole

Teško je očekivati da će blagdanski kolači na našem tipičnom obiteljskom stolu biti izrađeni od granole. Ipak, nakon božićnih blagdana i dočeka nove godine, mnogi od nas htjet će uzeti neko vrijeme za odmak od blagdanske prehrane. Novogodišnje odluke uobičajen su ritual, traju koliko traju, a baš za to vrijeme pripremili smo nekoliko ideja kako bismo popratili vaše napore.

Ako ste se našli ili očekujete situaciju u kojoj bi smanjili slatko, ali ne baš potpuno, onda su ti prijedlozi baš za vas.

[U objavama na Instagramu, na našem profilu, moći ćete nakon Božića pronaći točne recepte. Zapratite nas i na vrijeme saznajte kako pripremiti odabrane kolače i slastice od granole.]

Voćne košarice s jogurtom i borovnicama

Šape

Biskvit od granole

Banana u palačinki s nadjevom od granole

Granola proteinske pločice

Pita od granole

Pročitani tekst lektorirao je Kalamus, osječki obrt za usluge lekture i korekture.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)