Šećer u krvi, grčke tragedije, kako ne pokvariti božićno raspoloženje
Šećer u krvi malo je kome na umu kada je riječ o festivalu božićnoga i blagdanskoga stola. Možda tek oboljelima od dijabetesa koji se s tom bolešću bore tijekom cijele godine te njihovo tijelo ne poznaje blagdane i raskoš.
Mi ostali uglavnom ćemo biti kao junaci iz grčkih tragedija.
Savjest i razum reći će kako je prejedanje neugodno (najblaže rečeno), a ipak ćemo se prejedati. Pravda za naš organizam, eto, kao u tipičnoj grčkoj tragediji, ionako neminovno dolazi kasnije.
Nadutost i „kamenje u trbuhu“ kao uzrok divljanja razine šećera u krvi
Želite li se odmah sada, tj. za vrijeme blagdana, osjećati dobro? Imati više energije u cijelom danu?
Ne osjećati onaj umor nakon obroka? Preskočiti žgaravicu?
Uskladiti prehranu sa svojim treninzima i fizičkim aktivnostima?
Održavati razinu šećera u krvi tijekom dana?
Glavni uzročnik svega su u podnaslovu spomenuta dva problema. Kao što Djeda Božićnjaka svijetom prate njegovi sobovi (brzinom od 390.000 kuća u minuti), naše blagdanske gozbe prate neizostavna nadutost i osjećaj „kamenja u trbuhu“.
Ta su dva problema srž mentalnog i fizičkog lošeg raspoloženja za vrijeme blagdana. Da bismo izbjegli spomenute tegobe, preporučamo (ono čega se vjerojatno ni sami nećemo držati):
- Smanjite masnu hranu
- Smanjite slatka, gazirana pića
- Smanjite alkohol
- Smanjite kolače i slastice
Isto tako, preporučamo (ono čega ćemo se i mi držati):
1. Pokušajte zadržati ritam redovitih i uravnoteženih obroka
Šećer u krvi drži se u normali ako redovito jedemo uz što manje preskakanja obroka.
Poanta redovitosti u ishrani nije da naše tijelo bude mršavo, lijepo i privlačno, već da nebrojeno mnoštvo procesa u organizmu uvijek bude u ravnoteži.
Svaka izvanjska korist dolazi kasnije. Baš kao da je naše tijelo jedna velika, lijepa, napisana grčka tragedija.
2. Ne zaboravite na hranu bogatu vlaknima
Onaj osjećaj „kamenja“ u trbuhu, koji prati svako prejedanje, jednostavno se može izbjeći s vlaknima.
O pozitivnom utjecaju vlaknaste hrane, rekli bismo, više ne treba uvjeravati. Hrana bogata vlaknima ubrzava probavu hrane. Ako se i prejedemo, smanjit će vrijeme trajanja toga nezgodnoga osjećaja.
Razina šećera u krvi ostat će u svojim uobičajenim granicama. A ako ipak nakon objeda odlučite malo „ubiti oko“, nakon odmora u horizontali, bit će značajno smanjena ona potreba da nešto slatko pojedete na brzinu.
3. Pijte vodu.
Nije potrebna neka nadljudska vještina da se barem jedna čaša gaziranoga pića zamijeni s čašom vode.
Piti vodu preporuča se i prije i za vrijeme obroka. Prihvaćamo i pijuckamo vodu za vrijeme treninga ili bilo koje fizičke aktivnosti, a zaboravljamo to isto činiti za vrijeme jela.
Ona popunjava želudac, smanjuje nadutost, pomaže u razlaganju hrane već u gornjem dijelu probavnoga sustava, čini hranu bolje i brže probavljivom u donjem dijelu probave. Konačno, uz vlaknastu hranu, poprilično smanjuje mogućnost zatvora.
4. Nastavite biti aktivni.
Vježba, kretanje ili bilo kakva fizička aktivnost povezana je sa održavanjem razine šećera u krvi jer mišići troše glukozu kao izvor goriva.
Naravno, svaki oblik fizičke aktivnosti na svoj način pomaže u održavanju tjelesne mase što je važan čimbenik u održavanju normalne razine šećera u krvi i smanjenju rizika od povezanih bolesti.
Granola kao odličan izvor vlakana
Neka bude napisano, nemamo ništa protiv masne hrane, gaziranih pića, alkohola i kolača. Pripovijedamo našu priču, koja je ujedno priča svih nas, o nesvjesnim navikama da ugodimo zovu omiljene blagdanske hrane i vrlo jednostavnim koracima koje smo poduzeli da štetnu praksu okrenemo u korist svojega dobroga blagdanskog osjećaja i zdravlja općenito.
Slične poteze učinili smo prije nekoliko godina kada smo počeli istraživati što nam granole mogu pružiti i krenuli ih pripremati sami za sebe, ali u domaćoj izvedbi.
Tražili smo novo lice doručka s naglaskom na vlakna. Granolu smo odabrali kao jednu od neuobičajenih kombinacija cjelovitih žitarica, orašastog voća i sjemenki: to nam je pomoglo da smanjimo nagle skokove šećera u krvi.
Još se jedna stvar pokazala važnom: da nam granole budu bez dodanih šećera. Štoviše, napravili smo korak dalje i naučili smo si pripremati granole bez dodanog ulja i dodane soli, dvije namirnice neizostavne u svim receptima dostupnim na internetu. Kao naš prilog zdravoj prehrani trećega tisućljeća.