Go Go Granola

Dijeta bez ugljikohidrata: znanost i informacije s interneta
dijeta bez ugljikohidrata naslovna slika

Dijeta bez ugljikohidrata ili dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata?

Dijeta bez ugljikohidrata, poznata i kao „low carb“ dijeta označena je kao prehrana sa niskim udjelom ugljikohidrata.

Posljednjih desetljeća (iako nigdje nismo pronašli startnu godinu) ove dijete dobivaju na značaju kao odličan i provjeren način za sigurno mršavljenje i poboljšanje općeg stanja zdravlja.

Ideja ove prehrane je da se tijelo „prisili“ sagorijevati masnoće umjesto ugljikohidrate kao izvor energije. Posljedično, to će zauzvrat dovesti do gubitka kilograma i poboljšanja kontrole šećera u krvi uz mnoge druge pozitivne učinke.

Nekoliko kapi iz mora dijeta bez ugljikohidrata

Doista, dostupno je pravo more dijeta bez ugljikohidrata, svaka sa svojim nizom smjernica i ograničenja. Kako ih je zaista mnogo, odabrali smo spomenuti i ukratko opisati one najpopularnije: ketogenu dijetu, Atkinsovu dijetu i paleo dijetu.

Ketogena, keto prehrana

Ketogena prehrana, poznata i kao “keto” dijeta, je dijeta s visokim udjelom masti i proteina uz vrlo nizak udio ugljikohidrata koja tijelo stavlja u stanje ketoze, tj. u raspoloženje tijela koje će sagorijevati masnoću za energiju umjesto glukoze. Ova dijeta obično uključuje hranu poput mesa, ribe, jaja, ne-škrobnog povrća i „zdrave“ masti poput avokada i maslinovog ulja. Popis je mnogo veći i izbor hrane prikladan keto prehrani je širok i dostupan svakome džepu.

Atkinsova prehrana

Atkinsova dijeta još je jedna popularna prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata koja je prvi put predstavljena 1970-ih u začetku ere proglašavanja ugljikohidrata kao štetnom makronutrijentu. Ova dijeta naglašava proteine i „zdrave“ masti te uključuje hranu poput mesa, ribe, jaja i povrća s niskim udjelom ugljika.

Paleo prehrana

Paleo prehrana temelji se na ideji života po uzoru na naše pretke, pa tako uključuje i hranu poput mesa, ribe, jaja, ne-škrobnog povrća i „zdravih“ masti. Ova prehrana naglašeno isključuje industrijski proizvedenu hranu.

dijeta bez ugljikohidrata slika 1

Privremeni i dugotrajni učinak prehrane bez ugljikohidrata

Iako prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata privremeno može biti učinkovita za gubitak tjelesne težine, ona će, ako se ustraje na njoj, dugoročno narušiti zdravlje.

Znanost poprilično zamjera pokroviteljima ove prehrane jer agresivno i manipulativno koriste izričaj o zdravlju i zdravom načinu života skrivenog iza općeg uvjerenja da je mršav čovjek zdrav čovjek.

Zato je uz prehranu bez ugljikohidrata uvijek vezan fenomen dijeta i mršavljenja te mršavosti kao mentalnog načina postizanja sretnoga života kao da se uravnoteženom prehranom s pomoću sva tri makronutrijenta ne može mršaviti i biti mršav bez obzira na godine.

Zapravo, je li prehrana bez ugljikohidrata moguća? Postoji li namirnica bez ugljikohidrata?

Znanost postavlja to pitanje sasvim opravdano jer internetske tražilice jednako gledaju na izraz „dijeta bez ugljikohidrata“ i izraz „dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata“ što će mnoge od nas koji ne uočavamo ovakve detalje navesti da pomislimo da je to sve jedno te isto.

U nekim slučajevima prehrana sa smanjenim udjelom ugljikohidrata je neizbježan dio jelovnika. Naravno, bolesnima koji boluju od različitih bolesti, poput bolesti krvožilnoga sustava.

dijeta bez ugljikohidrata slika 2

Dijete bez ugljikohidrata – iskustva

Znanost ne osporava pravo svakoga od nas da si odabere što će jesti niti smije osporavati vaše osobne razloge.

Za kraj, zapišimo 5 savjeta koje znanost pruža svakome tko se, iako nema ozbiljnih zdravstvenih razloga, odluči na prehranu bez ugljikohidrata:

  • Četiri su zanimanja čije mišljenje morate čuti: liječnika, nutricioniste, kineziologa i psihologa. Četveroliko mišljenje potrebno je za potpuni odgovor na pitanje je li ova prehrana sigurna i prikladna za vas.
  • Doznajte koja je to hrana s niskim udjelom ugljikohidrata prikladna baš za vas.
  • Planirajte obroke prema ritmu koji odgovara upravo vama. Ne kopirajte druge. Ovo je odličan način da izbjegnete impulzivno jedenje i posezanje za grickalicama. Ukoliko ne znate kako planirati, radije se savjetujte s nutricionistom, nego s internetom (osim ako prijedlog iz tražilice nije baš to što tražite).
  • Ispitajte svoje osobne motive i razloge. Idealan bi bio razgovor sa psihologom kao stručnom osobom i terapeutom velikoga radnoga iskustva, ali i članovi vaše obitelji i vaši prijatelji koji vas dobro poznaju mogu poslužiti za otvoreni razgovor.
  • Budite realni i strpljivi: Za gubitak kilograma i poboljšanje zdravstvenih čimbenika koje želite popraviti treba vremena pa budite strpljivi s napretkom. Zapamtite: koje si god ciljeve postavite, uz kratkoročne trebali bi biti i dugoročni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)