Dodani šećeri u granolama: krive informacije i vlastite predrasude
Dodani šećeri u granolama, ali i drugim prehrambenim proizvodima, tema je s kojom se još uvijek borimo.
Ta borba kreće od nedovoljnog poznavanja i razumijevanja samoga pojma.
Ponajprije, razlog sveopće pomutnje su izvori naših informacija koje odobravamo ili odbacujemo prema vlastitim, unaprijed stvorenim stavovima.
Zatim, kako smo već svi stručnjaci za sve, širimo svoje površne informacije o šećerima, utjecaju šećera na naše zdravlje i hrani koja je vjerojatno, možda, skoro ili potpuno bez šećera.
Konačno, hrana bez šećera postala je toliki imperativ za ljudsko zdravlje da njenu nutritivnu korist gledamo samo kroz jednu jedinu brojku u nutritivnoj tablici proizvoda, dakako, bez da poznajemo laboratorijske metode mjerenja šećera niti smisao, pozadinu i izjava o šećerima odobrenih u pravilnicima.
Život bez patnje i briga je nemoguć.
Hrana bez šećera isto tako.
Šećeri u granolama su neizbježni, bilo da kupujemo one u trgovinama, bilo da si ih sami pripremamo kod kuće prema svojim recepturama i ukusima.
Dodani šećeri umanjuju proizvodnu cijenu i zato su kupovne granole toliko jeftinije od domaćih.
Trik iza izjave „bez dodanih šećera“
Na mnogim žitaricama za doručak, napose, ekstrudiranim granolama stoji upečatljivo istaknuta izjava da su bez dodanih šećera, no uvidom u njihov sastav pronalazimo sljedeće sastojke:
oligofruktozni sirup
maltitol
maltodekstrin
brašna
tapioka
kukuruzni škrob
Trik je u tome što se navedeni sastojci ne nalaze na zakonskom popisu dodataka u proizvodnji koji se smatraju dodanim šećerima pa iako to jesu, eto, ipak nisu.
Utjecaj slova E
Jeste li primijetili da u popisima sastava prehrambenih proizvoda nema više dodataka s oznakom E?
Znači li to da su se ti dodaci prestali koristiti u prehrambenoj industriji?
Pogledajmo to ovako:
Jeftini su prilikom nabave.
Povećavaju reološka svojstva.
Olakšavaju proizvodnju.
Ističu željene okuse.
Mogu zamijeniti najmanje 50% izvorne sirovine proizvoda.
Biste li ih vi odstranili iz proizvodnje da ste vlasnici multinacionalne industrije?
Trik je u tome što su se umjesto oznaka E počeli navoditi njihovi puni nazivi. A to su uglavnom ovi navedeni u prethodnom odjeljku. I još mnogi drugi.
Rokovi trajanja
Osim pojeftinjenja, krajnji cilj svake proizvodnje hrane je pronaći način da prehrambeni proizvod traje i da bude što manje podložan kvarenju.
I zbog toga ćete uvijek u popisu sastojaka pronaći dodatke koji su šećeri, soli i emulgatori.
Jednostavno, prehrambeni proizvod bez konzervansa, a da ima dugačak rok trajanja u kojem se neće pokvariti je nemoguće napraviti.
(Primjera radi, sjetimo se vremena kad smo si kod pravili sok od voća. Ako smo htjeli da zaliha traje cijelu iduću godinu, obavezno smo dodavali bijeli šećer i obični konzervans. Nasuprot tome, ovi moderni, domaći, samo pasterizirani sokovi brzo se pokvare čak i ako se po otvaranju čuvaju u hladnjaku.)
Zdravi šećeri
Izričaj o šećerima koji su zdraviji od drugih šećera nema nikakvog znanstvenog utemeljenja.
Sve je to isto bez obzira iz koje se poljoprivredne sirovine proizvodi.
Koriste se iste metode ekstrakcije. Sa istim kemikalijama za ekstrakciju.
Nastaju isti produkti i nusprodukti.
A otišli smo toliko u krajnost da nusprodukt proizvodnje bijelog šećera smatramo zdravijim od šećera iz kojeg je nastao. Ili sol, koja nije ništa posebno bolja od druge soli.
Eto koliko može biti uporan marketing i nasilno nametanje paradigme života bez dodanih šećera i konzervansa kroz pitomu priču o brizi za ljudsko zdravlje.
Domaće granole bez dodanih šećera
Kada smo prije nekoliko godina pokrenuli svoju proizvodnju granola za doručak, naš je imperativ bila samo uravnotežena prehrana.
I odmak od neutemeljenih laži o učincima granola na ljudsko zdravlje.
Iz receptura smo odmah odstranili precijenjene sastojke: ulje, sol, arome. Pogotovo one sa egzotičnim nazivima i odredištima iz kojih su dolazili sa svojim svemoćnim utjecajima na ljudsko zdravlje.
Na društvenim mrežama, barem što se tiče onoga dijela koji je pod našom kontrolom, zaustavili smo lanac širenja površnih informacija hrani i prehrani.
Novost koju donosimo u opći razgovor o hrani i prehrani, dapače, znanstveni je izričaj koji polazi od razumijevanja osnovnih pojmova. O kojima smo učili na pravom sveučilišnom studiju prehrambene tehnologije, ne na internetu.
Naš se izričaj polako, ali sigurno probija kroz more predrasuda i stereotipnog razmišljanja tako da granolašice i granolaši razumiju što jedu, zašto jedu i što od granola mogu očekivati.