Go Go Granola

Hrskava granola s medom: u čemu je tajna ovoga doručka?
Hrskava granola s medom doručak je koji krije mnoge tajne.

Hrskava granola s medom i tri ključna parametra kvalitete

Hrskava granola s medom ostvarenje je snova za sve nas željne slatkog, ukusnog i brzog doručka.

Tajna ove granole je u pravilnom postavljanju omjera njenih sastojaka. Svakako, tu je i izbor temperature sušenja. Konačno, potrebno je da granola malo odstoji prije nego ju ubacimo u pećnicu.

Omjer sastojaka u granoli

Velika prednost domaće granole s medom je naša kontrola nad odabirom namirnica.

I izbjegavanje dodatnih šećera (i konzervansa) kao zalog da granola neće nimalo sličiti onim iz trgovine.

Ipak, sam odabir namirnica nije dovoljan.

Postaviti ih u pravilne omjere popriličan je izazov.

Pogotovo ako je izvor našeg poznavanja namirnica za granolu površno pretraživanje interneta.

Budući da internetom kolaju različite, počesto netočne informacije, skloni smo u recepturama granola naglasiti namirnice koje bi ipak trebale biti u sporednim količinama. Najbolji primjer za to je orašasto voće.

Orašasto voće je na glasu „superhrane“. U mnogim aspektima, orašasto voće je vrlo, vrlo korisno za naše zdravlje. No, ako se ne informiramo o mogućim štetnim učincima prejedanja orašastim voćem, izostat će naš željeni pozitivni učinak na zdravlje.

Problem je i u tome što mi još uvijek promatramo namirnice za granole kao matematičke vrijednosti makro i mikro nutrijenata. Volimo jesti i dobro je jesti različito orašasto voće i sjemenke, no ne budimo zaslijepljeni količinama fosfora, magnezija ili nekog drugog elementa.

Upravo zato, kako se uči na pravim studijima prehrambene tehnologije, namirnice granola treba dobro poznavati i postaviti ih u pravilne omjere prilikom izrade recepture.

Temperatura pečenja i sušenja granola

Nastavno na prethodni odjeljak, problem temperatura za dovršetak izrade granola vrlo je slične naravi.

Zarobljeni preporukama s interneta poznajemo samo proces pečenja. To je obično proces termičke obrade sirove smjese granole pri vrlo visokim temperaturama. One se kreću od 170 stupnjeva Celzijusa na više. Vrlo se rijetko spominju niže temperature, a i one ne idu ispod 150 stupnjeva Celzijusa.

Što se sa granolom dogodi pri tolikim temperaturama?

Jednostavno rečeno, mikro i makro nutrijenti izgube svoja početna svojstva, a i više nisu zastupljeni u količinama u kojima su bili u sirovoj namirnici.

Kalorijska vrijednost se promijeni. Obično to ide u smjeru povećanja. Treba zapamtiti da svaka kulinarska obrada namirnica u granoli mijenja njihov početni nutritivni i energetski profil.

S druge strane, sušenjem granole omogućit ćete svojoj granoli da u mnogo većoj mjeri sačuva početna svojstva.

Kako se granola suši?

Spuštanjem temperature na oko 100 stupnjeva Celzijusa i povećanje vremena boravka pleha sa granolom u pećnici. Točne parametre temperature i vremena sušenja nećemo pronaći nigdje, osim u našim probnim sušenjima.

Pričekajmo s paljenjem pećnice

Za miješanje namirnica za granolu potrebno je nekoliko minuta.

Neka nam ne bude teško malo pričekati prije nego ih osušimo.

Naša iskustva govore kako bi najbolje bilo ostaviti smjesu na miru preko noći, a onda sušiti ujutro.

Ovo preporučamo da se namirnicama dopusti potpuno sjedinjenje. Naime, sve suhe namirnice u granoli, unatoč intenzivnog miješanja, tek će se u tome slučaju ravnomjerno povezati sa mokrim namirnicama.

Uz to, olakšat će prolaz vode iz namirnica u zagrijani zrak unutar pećnice.

Isto tako, okusi će se bolje uravnotežiti.

Kako napraviti hrskavu granolu s medom, lješnjacima i suncokretovim sjemenkama

Najprije ćemo izabrati kvalitetne sastojke i odrediti im omjere u recepturi. U ovome slučaju, izabrali smo cjelovite zobene pahuljice, lješnjake i suncokretove sjemenke.

Preporučamo da omjeri budu sljedeći:

Cjelovite zobene pahuljice: 50%

Lješnjaci: 20%

Suncokretove sjemenke: 20%

Med: 10%

Koristimo sljedeće parametre sušenja:

Temperatura: 110 stupnjeva Celzijusa

Vrijeme: 40 minuta

Nakon sušenja ostavite granolu da se potpuno ohladi. Naime, odmah nakon sušenja izgledat će vam kako je granola još uvijek vlažna.

Treba ju jednostavno ostaviti da se ohladi i tako će ona biti vaša jedinstvena hrskava granola s medom.

Zašto je hrskava granola s medom posebna?

Odlično se slaže s jogurtom, iako nećemo pogriješiti ako u našu zdjelicu ili tanjur dodamo mlijeko.

U našoj riznici granola s medom nalaze se dvije granole:

Toro, čokoladna jogurt granola (cjelovite zobene pahuljice, lan, lješnjak, med i čokolada).

Luna, jogurt granola za (cjelovite zobene pahuljice, suncokret, lješnjak i med).

Jedan od najvažnijih faktora koji čine hrskavu granolu s medom posebnom je kvaliteta sastojaka.

Upotreba visokokvalitetnih sastojaka ključna je za postizanje savršenog okusa i nutritivnih prednosti.

Hrskava granola s medom nudi obilje hranjivih sastojaka koji su neophodni za uravnoteženje naše prehrane, ali i za zdrav život kojem toliko stremimo.

Cjelovite zobene pahuljice bogate su vlaknima koja značajno podržavaju zdravlje probavnog sustava, dok orašasti plodovi pružaju esencijalne masne kiseline koje su ključne za mozak i srce.

Dodatak meda daje prirodnu slatkoću i antioksidanse koji poboljšavaju imunološki sustav.

 Hrskava granola s medom je idealan doručak ili grickalica za sve koji žive brzo i užurbano.

Priprema je brza i jednostavna.

Samo odmjerite željenu količinu granole u zdjelicu, dodate mlijeko ili jogurt, i već ste spremni uživati u ukusnom obroku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)