Go Go Granola

Zdrav doručak i kako odabrati cjelovite žitarice?
zdrav doručak i žitarice

Zdrav doručak i cjelovite žitarice

Usput, odgovaramo na vječno, gotovo filozofsko pitanje: „Kakav je to zdrav doručak?“

Znate li da je odgovora na to pitanje skoro kao i našega stanovništva? Prema zadnjem popisu, to je oko 3 800 000 odgovora.

Naravno, nekomu je nešto zdravo. Kao vlastiti odabir ili u nuždi (zbog bolesti).

I zato; govorimo radije o uravnoteženom doručku. Tu doslovno nema prostora za filozofske manevre.

Reklame za zdrave doručake

Jedete očima ili zbog signala gladi iz tijela? Neka vas ne očaravaju velike porcije, pun tanjur ili zdjelica, razne upečatljive boje, još nešto ukusno narezano sa strane.

A najviše se čuvajte brojki koje dolaze uz to. Niti su svi ti miligrami vitamina i minerala korisni vašem tijelu (jer uneseni višak tijelo istoga dana izlučuje); niti su korisni za vaše novčanike.

Zapravo, uravnoteženi doručak može se napraviti i bez žitarica koje rastu podno egipatskih piramida i indijskih rijeka. Za dvoje. Barem.

zdrav doručak i žitarice

(Izvorna fotografija „doručka za dvoje“ iz Osijeka. Prema njegovoj autorici,  došla je do polovine porcije, a ostatak je pojeo jedan od njezinih sinova. U čaši od 2 dl nalaze se jedan jogurt, 60 g granole i 100 g komadića dinje.)

Kako onda izgleda reklama za pravi zdrav doručak?

Predlažemo da pratite projekt Živjeti zdravo. Znanstveno i klinički utemeljen, s mnogo terenskoga rada, poduprt hranom i biljnoga i životinjskoga podrijetla, pedagoški osmišljen, dugoročan.

Obrazac za odabir žitarica za doručak

Ne postoji obrazac za zdrav doručak, oprostite, uravnotežen doručak na bazi žitarica. Kada bi ga netko napisao i pokazao potpuno uspješnim u praksi – ne bi mu ginuo Nobel. Doduše, postoje smjernice. Putokazi.

Tri najgora putokaza na koje smo do sada naišli:

 • odabrati one za koje vi mislite da će vam biti korisne,
 • izbacite žitarice sa glutenom (iako nemate problema sa probavom glutena),
 • potpuno isključite žitarice iz prehrane jer su pune štetnih ugljikohidrata.

Tri najbolja putokaza na koje smo do sada naišli:

 • ne znate sve o žitaricama jer sve nije na internetu (niti se uči na mrežnim tečajevima),
 • obavezno pitajte svojega liječnika za mišljenje,
 • svejedno je u kojem ćete ih obliku jesti (kaše, granole, muesli).

Kako biti siguran da je proizvod od žitarica cjelovitoga zrna?

Na ambalaži proizvoda potražite postoji li tvrdnja da je proizvod od žitarica cjelovitoga zrna. No, to ništa ne mora značiti. U ovome trenutku ne mora se posjedovati službena potvrda neke zdravstvene ili zakonske institucije. Potrebno je provjeriti još nešto.

Udio proteina u proizvodu mnogo je veći od udjela u sličnom proizvodu napravljenom bez žitarica cjelovitoga zrna.

Napose su na proizvodima od žitarica cjelovitoga zrna nezaobilazne zdravstvene tvrdnje. Ako proizvod sadrži najmanje 52% žitarica cjelovitoga zrna, zakonski ima pravo isticati ulogu proizvoda u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Vjerovali ili ne, drakonske su kazne za lažiranje zdravstvenih tvrdnji: novčane, gubitak ugleda proizvoda i sudske tužbe.

Koje su žitne pahuljice najbolje za jutarnji obrok?

Bilo bi nepravedno od nas neke žitne pahuljice isticati iznad drugih. Ako pogledate njihove nutritivne tablice, što većina nas prvo učini, dosta su nalik jedna na drugu. Ipak, poprilično se razlikuju u cijeni. Od jeftinijih tu su zobene i pirove, u srednjem cjenovnom rangu jesu heljdine i ražene, a najskuplje su svakako žitne pahuljice koje se ne uzgajaju kod nas.

Mršavljenje i objedovanje žitnih pahuljica usko je povezano. Za one koji su usmjereni na taj cilj, preporučujemo žitne pahuljice sa najvećim udjelom prehrambenih vlakana i proteina.

Ako ste usredotočeni na rješavanje problema sa povišenim kolesterolom, slobodno možete izabrati bilo koje žitne pahuljice jer one po svojoj prirodi ne sadrže kolesterol, a istodobno dokazano utječu na postizanje ravnoteže „lošega“ i „dobroga“ kolesterola.

Oboljeli od celijakije, naravno, nipošto ne smiju jesti žitne pahuljice koje sadrže gluten.

Dijabetičari, ovisno o tipu dijabetesa i ostalim tegobama uzrokovanim dijabetesom, smiju jesti bilo koje žitne pahuljice, ali nikako bez prethodnoga dogovora sa svojim liječnikom.

Kada objedovati žitarice od cjelovitoga zrna?

Kada ste se već odlučili za proizvode od žitarica cjelovitoga zrna, najbolje ih je uvrstiti u doručak. No, kako većina nas preskače doručak, žitarice slobodno mogu pronaći svoje mjesto u svim ostalim obrocima.

salata od tunjevine za zdrav doručak i žitarice

(Izvorna fotografija iz Slavonskoga Broda salata od tunjevine uz dodatak granole. Jedna konzerva tunjevine, šaka zelene salate i šaka granole. Salata od tunjevine jede se u sklopu ručka ili večere.)

zdrav doručak i štrudla i žitarice

(Izvorna fotografija iz Cavtata. Granola sa suhim voćem kao nadjev u tijestu, posluženo za desert ili obrok „s nogu“.)

Završne misli

 • Pri donošenju odluke na osnovi reklama trebamo se upitati: treba li nam baš tolika porcija, jesu li ti silni minerali i vitamini potpuno iskoristivi za naše tijelo i koliko su pomodne žitarice razvikane kao bolje u odnosu na njihove sestre iz našega podneblja.
 • Odabir žitarica za doručak ne prepustimo internetu ili vlastitoj intuiciji. Javite se u nutricionističko savjetovalište za savjet. Mnoga od njih omogućit će vam da to za početak učinite potpuno besplatno.
 • Što je zdravstvena tvrdnja na proizvodu od žitarica cjelovitoga zrna specifičnija, to je potrebna viša razina zakonske kontrole.
 • Uravnotežen doručak od žitarica cjelovitoga zrna za svakoga je drukčiji. To najviše ovisi o trenutačnom zdravstvenom stanju.
 • Žitarice od cjelovitoga zrna mogu se objedovati u različitim oblicima (kaše, granole, muesli) i u različitim dijelovima dana. Kao hrana nisu isključivo vezane za doručak, iako su najučinkovitije nakon jutarnjega obroka.

 

Za poboljšanu čitljivost, sukladnost hrvatskom standardnom književnom jeziku kao i osiguravanju da tekst nema gramatičkih pogrešaka zahvaljujemo Kalamusu, obrtu za usluge lekture i korekture te pomoć u učenju.

2 Responses

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)