Go Go Granola

ŠTO SU AVENANTRAMIDI?
avenantramidi u granolama

Što su avenantramidi? Nikad čuli za njih, a važniji od mnogih bioloških tvari iz hrane s kojima smo zaluđeni!

Avenantramidi, u prirodi dostupni samo u zobi, antioksidansi su i autooksidansi. Što to znači? Uneseni u ljudski organizam preko proizvoda od zobi, u našem tijelu dokazano su učinkoviti u procesima kemoprevencije i antikancerogenim efektima, a kao autooksidansi ključni su u oksidaciji polinezasićenih masnih kiselina u samoj zobi i proizvodima od zobi, što im omogućuje toliko dug rok trajanja.

Znanstvena istraživanja pokazala su kako avenantramidi iz zobi „prežive“ uobičajene parametre temperature, pH i UV zračenja prilikom prerade u proizvode poput pahuljica, mekinja i dr. Štoviše, uslijed rekombinacije međumolekularnih veza količina avenantramida se poveća. U zobenim pahuljicama najviše, u odnosu na ostale proizvode od zobi. Da bismo dodatno razumjeli što su avenantramidi i zašto su važni doznajmo kako se, prema uobičajenim uputama sa interneta, odnosimo prema njima. 

Dvostruko ubojstvo!

No, avenantramide u svojim kuhinjama ubijamo. Čak dvaput! Prženjem da bi zobene pahuljice imale bolji okus i onda još jednom kada ih u smjesi za granole pečemo. Pod utjecajem ekstremno visokih temperatura (obično su to temperature iznad 150 stupnjeva Celzijusevih) jednostavno dolazi do gubitka bioloških svojstava avenantramida.

To je ukratko razlog zašto mi u Go Go Granoli vaše granole sušimo, a ne pečemo. Kako smo došli do parametara sušenja? Napornim istraživanjima i dugim eksperimentima.

Neuobičajeno za naš izričaj, u ovome smo tekstu koristili neke stručne riječi i izraze pa bi smo ih ukratko pojasnili. Avenantramidi dobili su ime prema latinskom imenu zobi Avena Sativa L. Dakle, avenantramidi su takoreći simbol zobi. Kemoprevencija je proces zaštitne upotrebe lijekova ili prirodnih tvari u slučaju opravdano visokog rizika oboljenja od raka, u početnim stadijima bolesti ili nakon preboljenja kako se rak ne bi vratio. Antikancerogeni efekti niz su događaja na staničnoj razini u kojima se negativni procesi usporavaju ili zaustavljaju.

Zaključimo.

Avenanatramidi jesu moćni, ali nisu svemoćni. Nećemo se potpuno obraniti, niti se čudotvorno izliječiti. Ali onima koji vide vrijednost uravnotežene prehrane u zaštiti svoga zdravlja, preporučamo razmotriti avenantramide i druge biološki vrijedne tvari karakteristične samo za zob i zobene pahuljice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)