Granola sa grčkim jogurtom i pet Dukata oko vrata
Granola sa grčkim jogurtom u svijetu zdravoga doručka i nije neki novitet.
Točnije, grčkim tipom jogurta.
Naravno, u Grčkoj je svaki tip jogurta grčki jogurt. No, što je sa ostatkom svijeta?
Epitet „grčki“ je zapravo samo ukras jer tehnika proizvodnje ovoga jogurta nema veze sa izvornim grčkim podnebljem i njihovim tradicionalnim načinom proizvodnje jogurta.
Grčki tip jogurta: kremasta i hranjiva poslastica
Ukratko, grčki tip jogurta je kremasta, mliječna poslastica koja je postala vrlo popularna zbog svog bogatog ukusa i visokog sadržaja proteina.
Ovaj jogurt se proizvodi filtracijom običnog jogurta kako bi se uklonio višak tekućine i mliječne masti, ostavljajući za sobom gustu, kremastu teksturu.
Dakle, jedna od ključnih prednosti grčkog jogurta je njegov visok sadržaj proteina.
Proteini su važni za izgradnju mišića, održavanje zdrave kože i podršku imunološkom sustavu.
Grčki jogurt odličan je izbor za one koji žele povećati unos proteina u prehrani.
Osim toga, grčki jogurt je bogat kalcijem, koji je ključan za održavanje zdravih kostiju i zuba.
Može sadržavati i probiotičke kulture mikroorganizama, koje su korisne i dobre za probavu i zdravlje crijeva.
Luna, jogurt granola i Dukatos grčki jogurti – koji je savršeni par?
Kada spojimo hrskavu granolu sa kremastim Dukatos grčkim tipovima jogurtima, dobit ćemo savršen par koji će se složiti po ukusu, teksturi i hranjivosti.
Granola dodaje hrskavost i bogatstvo ukusa, dok grčki Dukatos tipovi jogurta pružaju kremastu teksturu i dodatno obogaćuju obroke proteinima.
U potrazi za savršenim parom Lune, jogurt granole i Dukatos grčkih tipova jogurta istražili smo pet parova:
Luna, jogurt granola + Dukatos, grčki tip jogurta
Luna, jogurt granola + Dukatos, grčki tip jogurta (crni ribiz i cimet)
Luna, jogurt granola + Dukatos, grčki tip jogurta (jagoda).
Luna, jogurt granola + Dukatos, grčki tip jogurta (badem i pistacija).
Luna, jogurt granola + Dukatos, grčki tip jogurta (limun kolač i med).
(Napravili bismo još i više parova, ali na dan kupovine, ostalih Dukatos grčkih tipova jogurta nije bilo u rashladnoj vitrini trgovine.)
Kako granola i jogurt utječu na vašu probavu?
Granola i jogurt zajedno su bogati probioticima i prebioticima. Djeluju na ravnotežu crijevne flore, olakšavaju probavu hrane, jačaju imunološki sustav, pozitivno doprinose općem zdravlju čovjeka.
Kako kod kuće samostalno procijeniti koji vam tip jogurta najviše odgovara?
Senzorsko ocjenjivanje prehrambenih proizvoda, naravno, uvijek je najbolje prepustiti panelu stručnjaka.
To su ljudi čija se istančana osjetila dugo treniraju.
Po svršetku treninga, mogu osjetiti razliku i uočiti najsitnije osjetilne detalje u hrani.
Angažman ovih stručnjaka može vaš proizvod učiniti besmrtnim.
Ipak, mi mnogi ne možemo si priuštiti njihove usluge, a za naše osobne, obiteljske potrebe to i nije toliko važno.
Ipak, znanost o prehrani toliko je široka i duboka da je omogućila svakome od nas izvršiti osnovna ispitivanja kroz niz pitanja podijeljenih u 5 skupina.
Evo kako to izgleda na našem primjeru granole i jogurta grčkog tipa:
Tekstura doručka:
Tekstura doručka je opis fizikalnih svojstava doručka koja se odnose na njegovu konzistenciju, glatkoću, vlaknastost i hrskavost.
Je li jogurt glatke ili grudaste konzistencije?
Miješa li se granola s jogurtom jednostavno ili se cijela zdjelica pomakne svaki put kada pomaknete žlicu kojom miješate?
Raspadaju li se čestice granole tijekom miješanja?
Okus doručka:
Okus doručka je percepcija koju stvaramo kombinacijom okusa slatko, kiselo, gorko, slano i umami, koji se registriraju na jeziku.
Je li jogurt kiselkast, sladak, kremast ili nešto drugo?
Je li granola s jogurtom uravnoteženog slatko – kiselog okusa?
Aroma doručka:
Aroma doručka je karakterističan miris ili mirisna nota koju doručak ispušta i koja doprinosi njegovom ukusu i dojmu.
Koja je dominantna aroma jogurta?
Koja je dominantna aroma doručka nakon dodatka granole?
Osjet doručka u ustima:
Osjet doručka u ustima odnosi se na senzacije koje doživljavamo prilikom jedenja doručka, kao što su tekstura, temperatura, osjećaj kiselosti ili slatkoće.
Kako se jogurt osjeća u ustima? Je li i dalje kremast, svjež, suh, hladan ili nešto drugo?
Kako se doručak osjeća u ustima nakon dodatka granole?
Je li doručak teško žvakati?
Ukupni dojam doručka:
Ukupni dojam doručka je subjektivni zaključak koji donosimo na temelju kombinacije okusa, teksture, arome i vizualnog izgleda doručka.
Jeste li zadovoljni ukupnim iskustvom konzumiranja jogurta i granole?
„Ovo mi je super, ovo mi nije super“ i slične analize sa interneta
Do sada smo bili svjedoci mnogih amaterskih analiza granola objavljenih na internetu.
Iako je i ova koju vam predlažemo u prethodnom dijelu teksta tek zagrebla metodologiju ozbiljnog senzorskog ispitivanja, svakako je vjerodostojnija od onih koje ipak završavaju s: ovo je vrijedno, ovo nije vrijedno kupiti.
Upravo zato, željeli smo ovim tekstom pokazati kako su granole i druge žitarice za doručak u paru sa jogurtom (grčkog tipa) već dva stoljeća predmet ozbiljnih znanstvenih i kliničkih istraživanja.
Na korist svih nas željnih promjena u prehrani.