Opis
Zimska granola u okusu tamne čokolade za obožavatelje slatkoga
Zimska granola svojevrsna je prigodna granola.
Obično sadrži sastojke karakteristične za zimsko godišnje doba, poput suhoga voća, i okuse, poput tamne čokolade, naranče, klinčića, vanilije i dr.
Ovi sastojci i okusi često se koriste u zimskim jelima i napicima kako bi se stvorio osjećaj topline i udobnosti, a imaju i blagotvorne učinke na naše zdravlje.
Zimska vs. jesenska granola
Uz zimsku granolu, u tražilicama je vrlo tražena jesenska granola.
U jesenskoj granoli često se koristi sezonsko voće poput jabuka, krušaka i smokvi, dakle, svježe voće koje dozrijeva u jesen. Ovo voće dodaje se zbog svoje sočnosti i slatkoće kojom obogaćuju granole.
Suhe marelice, suhe brusnice ili suhe šljive uobičajene su u zimskoj granoli zbog svog intenzivnog okusa i teksture koja se savršeno slaže s toplim začinima poput limuna ili tamne čokolade.
Đumbir u zimskim granolama
Đumbir je jedan od začina koji se često koristi u zimskim granolama zbog svojeg specifičnog okusa i mirisa, ali i zbog svojih dokazanih pozitivnih zdravstvenih učinaka.
Đumbir je korijen koji ima snažna protuupalna svojstva i može pomoći u ublažavanju upalnih procesa u tijelu, poput artritisa i astme, te u smanjenju mučnine i poboljšanju probave.
U zimskim granolama, obično se koristi u obliku praha ili svježeg korijena koji se nariba. Dodaje se zajedno s drugim začinima poput cimeta ili muškatnog oraščića kako bi se stvorio savršen okus topline u hladnim zimskim jutrima.
Ne zaboravimo, on je u granolama samo začin, jer prekomjerna konzumacija može biti štetna, pa je važno dodavati ga u recepturu umjereno, čak se po potrebi i posavjetovati s liječnikom.
Preporučena dnevna doza za odraslu osobu iznosi oko 1-3 grama iz svježeg korijena ili do 1,5 grama iz praha. Obavezno podijeliti na više manjih obroka tijekom dana, a ne konzumirati u jednom obroku.
Recenzije
Još nema recenzija.