Go Go Granola

Domaće granola pločice i ključ za pravilan odabir sastojaka.
Domaće granola pločice praktično su dimenzionirane i pakirane mješavine namirnica biljnoga podrijetla osmišljene da se na bilo kojem mjestu, u bilo koje vrijeme pojedu u jednom ili dva zalogaja.

Domaće granola pločice i kako uskladiti naša očekivanja?

Domaće granola pločice bezvremenska su zamjena za nas koji nismo zadovoljni sličnim proizvodima iz trgovine.

Proizvodima koji su naglašeno slatki, napunjeni nepoznatim sladilima, u čijem su sastavu različita ulja, zbog kojih nam podivlja šećer u krvi i od kojim smo opet nezasitno gladni.

Recepti domaćih granola pločica nude nam jednostavan i ukusan zalogaj, bogat izvornim proteinima biljnoga podrijetla i vlaknima potrebnim za zdravlje naših crijeva.

Dakako, ako imamo vremena sami si ih napraviti i ako poznajemo namirnice od kojih ih pravimo.

Kako izabrati namirnice za domaće granola pločice?

Ako je za vjerovati mnoštvu tekstova na internetu, koji su preslika istih takvih već prije napisanih, sve je podloženo našem vlastitom ukusu i samostalnom odabiru namirnica.

Naravno, zašto ne koristiti one namirnice čiji mi okus odgovara?

Je li pametno koristiti te namirnice, to je već drugo pitanje.

Još važnije pitanje od vrste namirnica je njihova količina u receptu.

Želim da moje granola pločice budu zasitne!

Ako tražimo idealni recept domaćih granola pločica koje su zasitne, naravno, dat ćemo naglasak na integralne pahuljice, posebno zobene, koje imaju vrlo visok indeks sitosti.

Natrpavanje ostalih sastojaka, kao što su najčešće orašasti plodovi i sjemenke, dovest će vas nakon nekog vremena do zaključka da uopće niste bili siti i da ste u konačnici jeftinije mogli proći u trgovini.

Velika zamjerka recepturama pretovarenim orašastim plodovima i sjemenkama na uštrb integralnih pahuljica je smanjenje količine iskoristivih probavnih vlakana.

Pa ipak se hrana biljnoga podrijetla najviše i jede zbog prirodne potrebe našeg probavnog sustava za vlaknima.

Želim da moje granola pločice budu energetske!

Stavljanjem naglaska na integralne pahuljice nije nimalo zanemarena energetska komponenta granola pločica.

Naše tijelo najprije troši energiju iz ugljikohidrata, potom iz ostalih izvora.

Važnost ostalih izvora energije u granola pločicama stupa na scenu tek kada naš organizam ima svoje specifične potrebe.

Tijelo profesionalnog sportaša treba energiju iz proteina.

Oboljeli od dijabetesa u „reemisiji“ iz proteina i masti.

Dakle, tri su načina da se naša granola pločica učini energetskom, ali treba ozbiljno istražiti na koji izvor energije staviti naglasak.

UGLJIKOHIDRATI

PROTEINI

MASTI

UJUTRO

+

POPODNE

+

+

NAVEČER

+

(Primjer za profesionalne sportaše, vježbače u teretanama i druge rekreativce)

Želimo ovdje još istaknuti kako je važno biti oprezan kada u trgovinama birate proteinske granola pločice ili za iste kopirate recepte sa interneta.

Zbog uvriježenog, ali neopravdanog vjerovanja da su proteinske pločice najbolje za podizanje razine energije u tijelu, mnoge robne marke koriste različite verbalne manevre kako bi to u našim mozgovima još više naglasili.

Zakonski su odobrene samo tri izjave o proteinima u hrani. Sve je ostalo čista igra riječi. S ciljem da nas se uvjeri u ekstra kvalitetu.

Želim da moje granola pločice budu ukusne, a ne kao da žvačem karton!

Često zaboravljamo da sve namirnice sa sobom nose svoje karakteristične okuse.

Neki uporno tvrde kako nije smisleno očekivati da će domaće granola pločice okusom i ukusom nadmašiti one iz trgovine.

Stoga, nije ni čudo što je bljutav okus po kartonu postao nešto kao standard.

U svijetu domaćih granola pločica ovaj problem obično rješavamo odabirom prirodnih sladila, poput meda, tzv. zdravih šećera, poput stevije, slatkog suhog voća, poput datulje i dr.

Koriste se i različiti začini (cimet, kakao i dr.), različite soli (morska, himalajska i dr.), različita ulja (kokosovo, suncokretovo i dr.) i različiti alkoholni ekstrakti.

Tipična zamka recepta za domaće granola pločice sa interneta.

Ponuda recepta na internetu uglavnom kreće s nekim usporedbama.

Uzmu se dvije namirnice iste kalorijske vrijednosti.

Obično je jedna komad (suhog) voća ili namirnica poznata kao „zdrava“, a druga komad masnog mesa ili neki od predstavnika omražene brze hrane.

Ako bismo izradi recepta pristupili na ovaj (površni) način, naš izbor bio bi logičan.

Jer zašto jesti masno meso kad istu kalorijsku vrijednost ima komad najobičnijeg voća?

Ono što se ovdje prešućuje je raspored ili razdioba makronutrijenata unutar svake namirnice.

Vratimo se na našu početnu usporedbu voća i mesa.

Eto, 100 grama obje namirnice imaju isti broj kalorija, ali energetski raspored unutar svake je različit.

Energija iz voća u velikom postotku doći će iz ugljikohidrata, a meso će nam dati energiju iz proteina i masti.

Ovo je isto kao da dva automobila usporedimo po brzini koju razvijaju na autocesti, a zanemarimo koje gorivo treba utočiti u svaki da bi se ta brzina razvila.

Kome bi sve dobro došle granola pločice?

Domaće ili kupovne, granola pločice zamišljene su kao brza, energetska grickalica.

Probile su se i potvrdile kao zamjena za uobičajene grickalice koje su došle na zao glas jer dokazano sadrže slobodne radikale, pojačivače okusa i povećanu količinu soli.

Granola pločice nisu zamjena za cijeli jedan obrok, niti su preparat za mršavljenje.

One su praktično dimenzionirane i pakirane mješavine namirnica biljnoga podrijetla osmišljene da se na bilo kojem mjestu, u bilo koje vrijeme pojedu u jednom ili dva zalogaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)